Filters
Kategorie blogu
Blízko

KOPŘIVA DVOUDOMÁ – VÝJIMEČNÁ LÉČITELKA

O kopřivě se říká, že kdyby všichni lidé detailně znali její účinky, na zahrádkách už by nepěstovali nic jiného. Tak mocná tato nenápadná bylinka je.

Vedle toho je také dokonale všestranná. Uplatní se v kosmetice, ale také v kuchyni. Nenahraditelná je pak v oblasti farmacie a léčitelství.

Podívejme se na kopřivu zblízka

Kdo by ji neznal. Bylinka s tmavě zelenými vejčitými a zubatými listy nás na našich toulkách přírodou jistě požahala několikrát. Kopřiva dosahuje, podle stáří, 30 až 250 cm. Kvete od jara až do podzimu a na půdu je nenáročná – roste téměř všude a je proto označována za plevel. Šance natrhat ji a zpracovat je tedy opravdu velká. Obecně o ní však platí, že čím mladší je, tím bohatší elixír účinných látek nabízí.

V čem spočívá její kouzlo?

Co se týká přirozených super-potravin, je kopřiva dosud ne všemi objevený poklad. Svým obsahem bílkovin převyšuje například i na proteiny bohatou sóju. Vedle toho v ní najdeme celou řadu pro organismus důležitých minerálních látek a vitamínů, z nejdůležitějších jmenujme např. vápník, magnesium, draslík, fosfor a železo, dále pak vitamíny C a B, chlorofyl, karoten či fotoncydy. Prvkem, který si bezesporu zaslouží speciální pozornost, je křemík. Křemík napomáhá udržovat normální funkci tepen a obnovovat elasticitu krevních kapilár a cév, přičemž se doporučuje při podpoře prevence zvápňování tepen, vysokém krevním tlaku, ale i chudokrevnosti. Je navíc pomocníkem při řešení zánětů a zranění, jejichž hojení může být s dostatkem křemíku rychlejší.

Jak užívat kopřivu?

Skvělou a především pestrou alternativou je kopřiva coby stálá součást jídelníčku. Na jaře ji můžeme čerstvou přidávat do salátů nebo připravovat jako špenát. Pokud listy spaříme a následně ponoříme do ledové vody, kopřiva ztratí žahavost, ale zachová si důležité živiny.

Sušené kopřivy oceníme zejména na podzim a v zimě. Čaj z nich totiž poslouží jako kvalitní prevence respiračních onemocnění.

Výhody pravidelného užívání

K normální funkci srdečních tepen a kapilár se doporučuje pravidelné a dlouhodobé užívání křemíku. Jak jej můžeme z kopřivy vytěžit maximum v jeho organické podobě? Vstřebatelnost veškerých živin a vitamínů, nejen z kopřiv, probíhá důkladněji v součinnosti s enzymy obsaženými v aloe vera. Alternativou je silně koncentrovaný gel z aloe užívat permanentně a zajistit si tak příjem maximálního množství živin ze všeho zdravého, co jíme.

Naším LR tipem je Aloe Vera Drinking Gel Siveravýtažkem z kopřivy. S 90 % gelu z aloe vera podporuje vstřebatelnost živin, přičemž navíc obsahuje celých 7 % květového medu a je obecně vvhodným doplňkem pro prevenci.